Konsulter och konservatorer

Uppdraget

Det kan hända att de flesta uppdrag vi har tar oss till kontorslokaler och serverhallar. Men så kommer dom där extra spännande tillfällena när man får göra något helt annat. Som att klättra upp i valven på en 1400-tals kyrka till exempel.

Härnevi kyrka är en otroligt vacker kyrka med kalkmålningar som vår kund Konservator Misa Asp just nu håller på att konservera.
Kyrkans målningar skall vara tillkomna på 1480-talet av Albertus Pictor. Målningarna i valven har aldrig varit överkalkademen bland annat sot har satt sig på målningarna under århundradena.
Under arbetet behöver de tillgång till internet för kommunikation med labb, beställning av material, dokumentering och inte minst, Spotify.
Jag kan bara anta att kyrkor byggdes för dess akustiska egenskaper och att få gemene man att häpna över den gudomliga makt och rikedom som kyrkan hade. Men en sak vet jag säkert, de skapades inte med internet i åtanke. De tjocka väggarna och vackra läget ute på landet gör att kommunikations-möjligheterna inuti inte är helt optimala.

 

Lösningen

Tidigare körde dom via internetdelning från en telefon. Men då täckningen inte var särskilt god, och räckvidden i de vackra valven var begränsad, blev situationen problematisk när man arbetade på olika ställen i kyrkan eller många enheter behövde koppla upp samtidigt.
Lösningen blev ett mobilt bredband på en plats där täckningen var bra och med ett abonnemang från en operatör som gav bästa möjliga täckning på platsen. Bäst resultat fick vi på 5Ghz bandet. Då kunde man till och med komma åt nätverket från vapenhuset och några meter från utsidan.
Själva lösningen i sig var inte så komplicerad eller svår att sätta upp. Men det sätter perspektiv på hur viktigt det har blivit för oss att kunna kommunicera i allt från kontorsnätverk till taknockar och hur stor skillnad det är i vilka behov som behöver fyllas. En sak är i alla fall säker, sedan jag började arbeta på GoldWare så har mina dagar aldrig varit tråkiga.

Tops och deg

Restaureringen görs varsamt med tops och med en specialdeg som likt ett suddgummi tar bort sot och föroreningar.

Anne med tops

Misa med deg

Här finns ett inslag från Enköpingsposten

Och ett från Uppsala lokalTV

 

Konsulter och konservatorer

Tack Misa och Anne för en jättetrevlig dag.
Verkligen spännande att få höra viket jobb ni gör och vilka utmaningar ni ställs inför.
Det är ju också en fantastiskt vacker kyrka.

Vi åkte därifrån fyllda av respekt för världsarvet och för ert yrkeskunnande.

Andreas och Jonas

Posted in Kunder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *